bahan2 yg prlu ade la..
1;500gm daging lmbu..
2;400 ml santan pekat..(taw x pe?)=pati santan la..ala..kai santan kotak jek ag sng..xyh perh2 an..
3;150 gm kerisik..
4;300ml air
5;dua kpg daun kunyit(dihirs halus)
6; 2 sudu minyk msk..(xle anyk2..kolstrol tu)
7; 50gm serbuk kari(kalo nk ltk n bg ssape y mint ala2 spicy)
bahan2 yg prlu dikisar..
1; 2 btg serai
2; 20gm cli padi..(law nk pds le tmbh ag la)
3; 30gm bwg merh..(dlm 7-8 biji r..bru terasa an)
4; 50gm halia..
5; 20gm knyit hidup
6; 20gm lengkuas
cara2 membuat:
1.tumis bahan2 yg telah dikisar td sehingga ade bau y wangi...
2.masukkn air dan daging..
3.kecilkan api (takut hngus lak!) lalu msk slme lbh kurg 20min..
4.masukkn santan pekat...*masak diatas api y sederhana shga daging mjd lmbut*
5.kemudian,masukkn kerisik...daun kunyit..bhan perasa(garam,gula, secukup rasa)
6.bolehla dihidangkan..
rendang daging/ayam.. |
peh!!resepi rendang pun ada????
ReplyDeletesedap ke???
dap r..try r..hihi..
ReplyDelete